”The Vision” - documentar artistic dedicat lui Shri Mataji - fragment

Shri mataji nirmala devi

young_Shri_Mataji[1]

Shri Mataji Nirmala Devi - fondatoarea Sahaja Yoga este recunoscută drept una dintre cele mai marcante personalități spirituale ale tuturor timpurilor.

Shri Mataji s-a născut la 21 martie 1923, în statul indian Maharashtra, într-o familie creştină. Încă din copilărie era conştientă că posedă anumite puteri spirituale şi dorea să le pună la dispoziţia umanităţii. Fiind copil, îşi petrecea vacanţele în ashramul lui Gandhi care o consulta îndeosebi în chestiuni de ordin spiritual; devine curând conducătoarea unei mişcări de tineret pentru independenţa ţării sale.

Shri Mataji a urmat cursurile de medicină la Universitatea Creştină din Lahore şi după câţiva ani s-a căsătorit cu dl. C.P. Shrivastava (secretar general al organizaţiei maritime a O.N.U. până la sfârşitul lui decembrie 1989).

Mamă a două fiice şi de patru ori bunică, îşi începe adevărata sa misiune în 1970 şi de atunci este complet dedicată răspândirii Sahaja Yoga. Călătoreşte neîntrerupt pe cinci continente pentru a-şi purta mesajul transformării interioare şi pentru a da realizarea celor care o doresc, fără nici o odihnă: " Realizarea Sinelui este dreptul vostru şi nu poate fi cumpărată ".

Într-o lume aflată în căutarea de noi soluții pentru problemele umanității, în încercarea de a aprofunda sensul vieții, Shri Mataji Nirmala Devi, apreciată drept „Mesager al păcii” de către Ayatolahul Mehdi Rouhani al comunității musulmane șiite din Europa și drept „Avatar al timpurilor moderne” de către Claes Nobel (nepot al lui Alfred Nobel și președinte al United Earth), propune o cale spre edificarea unei societăți echilibrate și armonioase, în care transformarea și pacea se realizează mai întâi în interiorul fiecărui individ.

„Descoperirea lui Shri Mataji aduce o reală speranță umanității.” Claes Nobel

Claes Nobel - Omagiu lui Shri Mataji

bombay_HD
Trebuie să recunoaștem deschis că nu există pace nici înăuntrul ființelor umane, nici în afara lor. Cei săraci și cei bogați sunt deopotrivă nefericiți. Peste tot oamenii caută o ieșire, fără să o gaseasca. Adevărata soluție nu se află în afara ființelor umane, ci în interiorul acestora. Vindecarea autentică și de durată a maladiilor prezentului se poate obține numai prin transformarea interioară și colectivă a oamenilor.

Sahaja Yoga

SCANTIME: 2/10/97
MODTIME: 2/6/40
MEDIATYPE: 129/02 SPD 0080  #00
SCANNERVENDOR: KODAK
SCANNERPRODID: FilmScanner 2000
SCANNERFIRMREV: 3.15
SCANNERSERIAL: 0132
PIW: Eastman Kodak
PHOTOFINISHER: KODAK PHOTO SERVICES  PERTH

Shri Mataji a dezvăluit lumii cunoașterea și practica Sahaja Yoga începând cu anul 1970.

Meditația Sahaja Yoga este bazată pe experiența Realizării Sinelui , ca urmare a activării în ființa umană a energiei subtile de natură divină numită Kundalini.
Prin metoda inițiată de Shri Mataji, experiența activării lui Kundalini a devenit accesibilă maselor largi. Procesul transmiterii acestei experiențe en masse anunță împlinirea profețiilor Scripturilor tuturor religiilor și tradițiilor despre o epocă a renașterii spirituale.
Realizarea Sinelui reprezintă saltul final în evoluția conștiinței umane, care dobândește o nouă dimensiune - conștiința vibratorie, prin care realitatea și adevărul absolut pot fi percepute la nivelul sistemului nervos central. Ca rezultat al acestei dezvoltări a conștiinței, evoluția spirituală se produce fără efort, individul redobândește virtuțile moralității, iar instalarea echilibrului - fizic, mental și emotional - conduce către integrarea ființei și a personalității.

Shri Mataji explică faptul că trezirea acestei energii este imperios necesară pentru obținerea păcii la nivel global. "Lumea se află într-o stare de criză care va fi rezolvată doar de către oameni iluminați. Trezirea lui Kundalini iluminează, iar Sahaja Yoga trezește energia Kundalini în mod spontan", explică Shri Mataji.

De peste 35 de ani Shri Mataji a călătorit neobosit în întreaga lume, a ținut mii de conferințe publice în cadrul cărora a dat Realizarea Sinelui în masă, a acordat numeroase interviuri pentru televiziuni și posturi de radio, a fost subiectul altor mii de articole de presă.
Discursul său subliniază importanța serviciului public și a sacrificiului confortului personal, afirmă integrarea tuturor religiilor, care trebuie respectate și ințelese ca expresii ale unei spiritualități comune. Viața sa a fost o cruciadă împotriva sectarismului îngust și a rasismului, împotriva violenței și a falșilor maeștri spirituali care iși inșeală și manipulează discipolii. A militat și militează deopotrivă pentru pacea mondială, pentru protecția copiilor, a familiei și a valorilor fundamentale.

Milioane de oameni, fără deosebire de rasă, religie, vârstă sau statut social practică astăzi Sahaja Yoga în peste 100 de țări din întreaga lume. Meditația și tehnicile de echilibrare Sahaja Yoga sunt predate și în cadrul unor programe specializate, în diverse instituții, în spitale, în centre de reabilitare pentru tratarea cazurilor de dependență de alcool și droguri.

Tot mai multe cercetări științifice și clinice publicate atestă eficacitatea metodei ca terapie alternativă în tratarea a numeroase afecțiuni.
Sahaja Yoga este predată în mod gratuit. Cum potențialul conștientizării sinelui este înnăscut în fiecare ființă umană, acesta nu poate deveni scopul vreunei afaceri și nu poate argumenta obținerea de beneficii bănești.
“Nu putem plăti pentru evoluția noastră spirituală", menționează Shri Mataji.

Galerie video

Guru_2001_00
Programe publice în alte țări

- subtitrate în limba română -

Vizionează
PP_NewYork_97
Conferințe publice în România
Vizionează
SCANTIME: 12/14/99
MODTIME: 12/14/99
MEDIATYPE: 052/55 SPD 0000
SCANNERVENDOR: KODAK     /4220
SCANNERPRODID: FilmScanner 2000
SCANNERFIRMREV: 4.17
SCANNERSERIAL: 242
PIW: Eastman Kodak
PHOTOFINISHER: SKY Photographic
Interviuri și conferințe de presă
vizionează

Note de biografie

SCANTIME: 12/16/99
MODTIME: 12/16/99
MEDIATYPE: 052/55 SPD 0000
SCANNERVENDOR: KODAK     /4220
SCANNERPRODID: FilmScanner 2000
SCANNERFIRMREV: 4.17
SCANNERSERIAL: 18
PIW: Eastman Kodak
PHOTOFINISHER: Sky Photographic

Shri Mataji Nirmala Devi s-a născut la Chindwara, în India, la 21 martie 1923, într-o familie creștină, descendentă a istoricei dinastii Shalivahan.

Tatăl său, Prasad Rao Salve, reputat erudit, cunoscător a 14 limbi, a tradus Coranul în marathi. Apropiat al lui Mahatma Gandhi, după cucerirea independenței a fost primul membru creștin ales al Congresului Uniunii Indiene și membru al Adunării Constituante care a elaborat prima constituție a Indiei libere.
Mama sa, Cornelia Salve, a fost prima femeie din India distinsă cu o diplomă de onoare în matematică. Copil fiind, Nirmala Salve și-a petrecut vacanțele alături de părinți în ashramul lui Gandhi. Acesta a fost impresionat de înțelepciunea și de maturitatea sa.

Și-a dedicat anii tinereții mișcării de rezistență împotriva ocupației britanice, numarându-se printre liderii mișcărilor studențești. În 1942 a fost închisă alături de alți tineri.

A urmat studii de medicină și psihologie în Lahore, apoi s-a căsătorit în 1947 cu dl. Chandrika Prasad Srivastava, membru eminent al administrației de stat, ales mai târziu Secretar General al Organizației Maritime Internaționale a Națiunilor Unite (UNIMO), pe o perioadă de 4 mandate (16 ani).
Acesta a fost înnobilat cu titlul de cavaler de către Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit și a deținut funcția de secretar personal în cabinetul Primului Ministru Lal Bahadur Shastri între anii 1964-66.

Shri Mataji a devenit mamă a două fiice, care s-au căsătorit în perioada anilor '60 şi i-au dăruit apoi patru nepoţi.

Incepând cu anul 1970, când a considerat că s-a achitat de obligaţiile sale familiale, Shri Mataji a putut să se consacre dezvăluirii unei noi metode: SAHAJA YOGA (YOGA SPONTANA), rod al unei stăruitoare căutări pe parcursul multor decenii de studii, ce reprezintă o sinteză între esenţa clasicei Yoga şi tezaurul spiritualităţii din alte epoci şi diferite zone geografice.
Fără a-şi cruţa forţele, neobosită călătoare pe cele cinci continente, Shri Mataji poartă mesajul său tuturor celor care îl aşteaptă.

Shri Mataji - Premii, distincțtii, recunoaștere internațională

Recunoaștere internațională

SCANTIME: 12/14/99
MODTIME: 12/14/99
MEDIATYPE: 052/55 SPD 0000
SCANNERVENDOR: KODAK     /4220
SCANNERPRODID: FilmScanner 2000
SCANNERFIRMREV: 4.17
SCANNERSERIAL: 242
PIW: Eastman Kodak
PHOTOFINISHER: SKY Photographic

- Nominalizată de două ori la Premiul Nobel pentru Pace;

- 1998 – premiul Unity pentru înțelegere internaționala al Fundatiei Unity, India;
- 1997 și 2000 – Congresul SUA îi dedică Proclamații de recunoaștere care sunt incluse în Analele Congresului;
- 1996 – Premiul international La Pleiade al ANCIS, Roma, Italia;
- 1995 – Medalia de Aur pentru pace a ECOFORUM, Bulgaria;
- 1995 – 1997 - recunoscută și întâmpinată cu Declarații de primarii câtorva orașe din Australia (Sydney, Newcastle etc.);
- 1995 – oaspete oficial al guvernului chinez; discurs la a 4-a Conferință Mondială a Femeilor de la Beijing;

- 1995 – titlul de Doctor în Științe Cognitive acordat de Universitatea Ecologică din București;

- 1994 – titlul de Membru onorific al prezidiului Academiei Petrovskaya de Științe și Arte din Sankt Petersburg;
- 1993 – discurs inaugural la Conferința internațională „Medicina și Cunoașterea Sinelui”, Sankt Petersburg;
- 1992 – 2000 – recunoscută și întâmpinată cu Declarații de primarii mai multor orașe din cele două Americi (Los Angeles, British Columbia, Berkeley, Philadelphia, Cincinnati, Yonkers, Brasilia, Vancouver, Ottawa, Toronto etc.);

- 1989-1994 – invitată la ONU pentru 4 ani consecutiv să vorbească despre modalitățile de realizare a păcii mondiale;

- 1989 – Medalia Păcii a Națiunilor Unite;
- 1989 – protocol de colaborare între Life Eternal Trust (Sahaja Yoga) și Ministerul Sănătății din URSS în domeniul cercetării medicale;
- 1986 – declarată personalitatea anului în Italia.

Shri Mataji - Împlinirea unui vis

Instituții fondate

blueSari-81_orig[1]

- 1990 - The International Sahaja Public School (ISPS) în Dharamsala, India;

- 1995 - Academia de Muzică Clasică Indiană și Arte “Shri P. K. Salve Kala Pratishthan”, Vaitarna, India;
- 1996 - Compania internaționala de teatru „Theatre of Eternal Values”

- 1996 - Centrul Internațional Sahaja Yoga de Cercetare și Sănătate, New Mumbai- Belapur, India;

- Un centru internațional de cercetare a cancerului, Mumbai, India; - 2003 - Vishwa Nirmal Prem Ashram - Centru pentru femei nevoiașe și orfani, Greater Noida, Delhi, India;

- 2005 – Fundația Mondială Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga, Cabella Ligure, Italia;

- 2008 - Centrul Internațional Sahaja Yoga de Cercetare și Sănătate, Greater Noida, India.
- 2009 – Școala Internațională Sahaj din Cabella Ligure, Italia.

Shri Mataji - O viață dedicată umanității

Shri Mataji - O personalitate de excepție

Dhanavantri_HD

NIRMALA SALVE, binecunoscută în întreaga lume ca SHRI MATAJI NIRMALA DEVI, s-a născut, într-o familie creştină, în anul 1923, în ziua echinocţiului de primăvară, 21 martie, exact la prânz. Oraşul natal, Chindwara este situat în centrul Indiei.

Familia Salve descinde din istorica dinastie Shalivahan. O cronică a epocii (Bhavishyat Maha Purana, versetele 17-32) relatează că întemeietorul dinastiei (datând din anul 78 al erei creştine) l-a întâlnit în Kashmir pe Iisus Christos. Regele Shalivahan a fost ucis in bătălia de la Karar.
Tatăl nativei, Prasad Rao Krishnan Salve a fost cunoscut ca unul din apropiaţii lui Mahatma Gandhi, alături de care a luptat pentru independenţa Indiei. El a fost singurul creştin din Adunarea Constituantă a Uniunii Indiene în 1949. Renumit filolog, cunoştea 14 limbi şi a tradus Coranul în hindi.
Soţia sa a fost prima femeie din India care a obţinut diploma în studii matematice. Cu toate acestea, viaţa ei a fost consacrată exclusiv familiei, ocupându-se de creşterea şi educarea celor unsprezece copii.
La nouă ani, Nirmala (în sankrită: imaculata, pura) şi-a însoţit tatăl la ashramul Sabarmati al lui Mahatma Gandhi. Recunoscând calităţile spirituale deosebite ale copilei, marele om politic a invitat-o să-şi petreacă acolo vacanţele şcolare şi să participe la meditaţiile zilnice pe care le conducea personal, la ora 4 dimineaţa.

Nirmala Salve a studiat apoi medicina pentru a descoperi legăturile dintre spiritualitate, energia subtilă Kundalini şi corpul anatomic. Au urmat ani dificili, de lipsuri materiale şi de persecuţii: tânăra luptătoare pentru Independenţă a fost închisă ca şi alţi partizani ai eliberării Indiei.

Căutătoare pasionată, în deceniile care au urmat a aprofundat domeniile filosofiei, psihologiei şi biologiei.
În anul 1947, nativa s-a căsătorit cu Chandrika Prasad Shrivastava care, după ce a fost director al Shipping Corporation of India între anii 1961-1974, a fost ales timp de patru legislaturi (până în 1989) Secretar General al United Nations International Maritime Organization, fiind obligat să locuiască împreună cu familia la Londra, unde îşi avea sediul acest organism al ONU.
Regina Elisabeta a Angliei i-a acordat în iulie 1990 titlul nobiliar de Sir (fiind singurul indian după Independenţă care a avut această distincţie) şi celebrul Ordin Sf. Mihail şi Sf. Gheorghe, cu rangul de cavaler comandor (Knight Commander). Guvernul indian l-a decorat în 1972 cu Ordinul Lotusului (Padmabushan), iar alte guverne i-au acordat nu mai puţin de 30 alte distincţii. În prezent Sir C.P.Shrivastava este rectorul Universităţii Maritime Mondiale din Suedia.
Shri Mataji a devenit mamă a două fiice, care s-au căsătorit în perioada anilor '60 şi i-au dăruit apoi patru nepoţi.
Incepând cu anul 1970, când a considerat că s-a achitat de obligaţiile sale familiale, Shri Mataji a putut să se consacre dezvăluirii unei noi metode: SAHAJA YOGA (YOGA SPONTANA), rod al unei stăruitoare căutări pe parcursul multor decenii de studii, ce reprezintă o sinteză între esenţa clasicei Yoga şi tezaurul spiritualităţii din alte epoci şi diferite zone geografice.
Fără a-şi cruţa forţele, neobosită călătoare pe cele cinci continente, Shri Mataji poartă mesajul său tuturor celor care îl aşteaptă.
În prezent, SAHAJA YOGA este răspândită în peste 100 de ţări ale lumii. Aplicarea tratamentelor bazate pe SAHAJA YOGA în clinici din Delhi, Sydney, Londra, Moscova, St.Petersburg, Novosibirsk etc. au adus alinare multor suferinzi.
În 1989 Ministerul Sănătăţii din fosta URSS a încheiat un protocol pentru aplicarea acestei metode, iar Conferinţa Medicală Internaţională organizată de Academia Petrovskaia din St.Petersburg la 14-15 septembrie 1994 a consemnat rezultatele pozitive obţinute în domeniul medical prin SAHAJA YOGA.

● Televiziunea italiană a desemnat-o "personalitatea anului 1986".

● În 1989 Shri Mataji a fost decorată cu prestigioasa Medalie a Păcii a Naţiunilor Unite.
● În 1990, ziarul "Pravda" a numit opera sa: "salvarea lumii".
● În 1992, primarul din Cincinnati a proclamat 10 septembrie drept "ziua lui SHRI MATAJI NIRMALA DEVI", iar în 1993, primarul din Philadelphia a proclamat "ziua lui SHRI MATAJI NIRMALA DEVI" la 15 octombrie.
● Proclamaţii au fost date şi de primarii oraşelor Vancouver (la 26 sept.1994) şi Los Angeles (la 29 sept.1994).
Primul Ministru al Columbiei Britanice i-a adresat salutul său cu ocazia sosirii sale în Canada.
Cu prilejul vizitei efectuate în China împreună cu soţul său, SHRI MATAJI a fost întâmpinată de Primul Ministru chinez şi de alţi înalţi demnitari.
Primarul din Brasilia a declarat-o membru de onoare al capitalei şi i-a înmânat cheile oraşului.
Ca o recunoaştere a contribuţiilor sale in domeniile medicinei, filosofiei, psihologiei şi biologiei, Shri Mataji a fost aleasă membru de onoare al prestigioasei Academii Petrovskaya de Stiinţe şi Arte din St.Petersburg, fondate de Petru cel Mare.
Shri Mataji Nirmala Devi a încetat din viață la 23 februarie 2011 la Genova, Italia, la vârsta de 88 de ani.

Shri Mataji - Interviu la Radio Kazu - Santa Cruz, SUA - 1983